menü
termekekTermékek

Ne pazarolja sűrített levegőjét! Gazdálkodjon, használja fel okosan!

2023. augusztus. 15.

Ne pazarolja sűrített levegőjét!     Gazdálkodjon, használja fel okosan!

 

Napjainkban egyre fontosabb tényezővé vált az energiahatékony termelés, a gyártás és a gazdálkodás elérése, mivel a jelenlegi energiaárak mellett szükséges odafigyelni arra, hogy a megtermelt energia hasznosításra kerül-e vagy pedig „elpazarlódik”. Cikkünk sűrített levegős rendszerek energiapazarlásának csökkentésére mutat be módokat.

 

Mire is gondoltunk a fenti mondatokban?

 

A felsorolás első két pontja szorosan összekapcsolódik, mivel az elöregedett pneumatikus csövek miatt több szivárgási pont is kialakulhat, amely elpazarolt energiát eredményez.

 

Sűrített levegő szivárgásvizsgálat

 

A szivárgás vizsgálat ultrahangos szivárgás vizsgáló eszközzel történik (https://monojet-ipartechnika.hu/suritett-levego-szivargasvizsgalat_40) . Ennek az eszköznek a segítségével a vizsgálatot követően pontos adatokat állnak rendelkezésre az elszivárgott levegő mennyiségéről. Az így kapott adatokból, valamint a kompresszor teljesítményéből és fogyasztásából megadható az adott szivárgási pontokon távozó levegő mennyisége és költségei forintban vagy euróban.

 

A szivárgásvizsgálat elvégzése előtt mindig szükséges egy konzultáció, melyben felmérésre kerülnek az adott ügyfél igényei. A vizsgálat során szakemberek precízen kalibrált mérőeszközökkel felkutatják a szivárgási pontokat és meghatározzák a szivárgásból származó költségeket. Az ultrahangos mérés során detektált pontok a szivárgás mértéke alapján kerülnek osztályozásra.  Leggyakrabban piros színnel jelölik azokat a pontokat, ahol a szivárgás erőteljes és jelentős, sárgával pedig az enyhébbek helyeit. Így a vizsgálat végeztével jól láthatóak a kritikus és kevésbé kritikus pontok. Mindegyik helyről pontosan beazonosítható képek készülnek, melyeken pontosan bejelölik a szivárgás helyét. Ezek a képek a szivárgás vizsgálati jegyzőkönyvben is megjelennek a pontos hely, üzemrész, gépsor, gép megjelölésével.

 

A vizsgálatot követően a szivárgások megszüntetését kell elvégezni.

 

A vizsgálat egyik előnye, hogy nem szükséges a teljes üzemleállás a szivárgási pontok detektálásához, azonban hasznos a zajoktól mentes környezet, a pontos azonosításhoz az adott gépnek és/vagy gépsornak szükséges a leállítása.

 

Az ultrahangos készülék segítségével hatékonyan feltérképezhetők a gépekben nem látható helyen lévő pneumatikus szelepek, munkahengerek, pneumatikus forgatóművek, levegőelőkészítők, így lehetővé téve a szivárgások keresését ezen területeken is. A sűrített léghálózatok csatlakozó idomainál is lehetséges a szivárgás meglétének ellenőrzése.

 

Rezsicsökkentés / Ha szivárog a levegő

 

A sűrített levegő ez egyik legdrágább energiaforrás, ami a jelenlegi rezsi árak mellett sokszorosan érvényes.

Tapasztalataink szerint a sűrített levegőről mindenki tudja, hogy drága, de senki sem veszi igazán komolyan, mert „csak egy kis szivárgás”. Viszont, ha egy üzemben sok ilyen kis szivárgás van, az többletköltséget jelenthet az adott gyárnak/ cégnek.

Az alábbiakban bemutatunk egy esettanulmányt, mely az elmúlt időszakban készült, annak érdekében, hogy egyértelműsíteni és számszerűsíteni lehessen a szivárgás okozta energiapazarlást es ennek költségét.

Ebben a vizsgálatban 4 szivárgási pontot vizsgáltunk, amelynek az összesített eredménye 280 l/perces szivárgást eredményezett 8 báron.

Az első számítás során 2021-es árakat vettünk figyelembe. Ekkor még nem voltak elszállva ennyire az energiaárak, a villamos energia akkori költsége körülbelül 36 Ft/kWh. Ez aszerint változó lehet, hogy ki milyen szerződést köt a szolgáltatójával, de az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél.

Ez a 280 l/perces szivárgás éves szinten 275.073 Ft-ba kerül, mindaddig, amíg a szivárgási pontok kijavításra nem kerülnek. Amennyiben ezt az árat felszorozzuk a mostani 2023-as villamos energia árral, akkor sokszorosára nő ez az összeg. Sok esetben a javítás költsége pár tízezer forint lenne, de nagyon sok cég nem foglalkozik vele. Ha csak ötszörösével számoljuk ezt a költséget, akkor az éves szinten 1.375.365 Ft/ év/ 4 szivárgási pont/ 280 l/perc. Egy nagyobb üzem esetében hamar össze tud jönni, mert vannak olyan szivárgások, amit álló üzem mellett sem lehet simán füllel meghallani.

Véleményem szerint érdemes foglalkozni a problémával. 

Honnan tudja meg a legkönnyebben, hogy van-e szivárgása? Napjaink kompresszorai, már ki tudják mutatni, hogy álló üzem mellett mekkora terhelésen működnek a kompresszor(ok). Ez az érték ideális esetben 0%, viszont előfordulhat akár 28% is, ami nem kevés egy álló üzem mellett.

 Amennyiben álló üzem mellett is működik a kompresszor, esetleg amennyiben puffer tartály is van a rendszerben és időközönként bekapcsol a kompresszor, akkor az is jelzi, hogy valahol elszivárog a levegő.

 

 

Mit tehet Ön?

 

Amennyiben szeretné tudni, hogy esetleg van-e egyáltalán szivárgás rendszerében, a legkönnyebb módja kideríteni, ha a kompresszorok után vagy a gépek elé átfolyás figyelőt építenek be, ez által folyamatosan tudja monitorozni a levegő felhasználást és álló üzem mellett egy pontos számot kap (pl. l/perc) mennyi levegő szivároghat el a rendszerből és gyorsan utána lehet számolni, hogy esetleg érdemes-e a szivárgó pontok feltárásával és elhárításával foglalkozni (https://monojet-ipartechnika.hu/pneumatikus-rendszerek-karbantartasa_37).

 

Kompresszorok hulladékhő felhasználása

 

A kompresszorok hulladékhőjét rengeteg formában fel lehet használni, például fűtési rendszerek kiegészítésére, szociális helységek melegvizes rendszerénél, technológiai melegvizes rendszerekhez.

Manapság már elérhetőek a kompresszorok beépített hőcserélővel, de akkor sem kell elkeseredni, amennyiben kompresszorunkban nincs beépítve, mert elérhető külön hőcserélő egység is.

Mindenekelőtt érdemes megvizsgálni, hogy a rendelkezésre álló kompresszorunk mennyire megfelelő az üzem gazdaságos ellátásához. Manapság már kezdenek jobban elterjedni az inverteres kompresszorok, amelyek által hatékonyabban és kevesebb energia felhasználása mellett tudjuk üzemeltetni sűrített levegős rendszerünket. Amennyiben kompresszor korszerűsítés előtt állnak, érdemes lehet összevetni a felújítás kiadásait, és az elérhető energiamegtakarításokat, egy korszerű, inverteres hulladékhőt hasznosító kompresszor beszerzésével. Ekkor meg kell vizsgálni a hulladékhő felhasználási lehetőségeit, és úgy kiválasztani a kompresszort, hogy az üzem gazdaságos ellátása mellett a hulladékhőt is a legnagyobb mértékben lehessen hasznosítani.

 

Keressen minket, vegye igénybe szakértelmünket!

https://monojet-ipartechnika.hu/