Mosóberendezés felújítása


 

Az iparban sokféle mosóberendezés létezik, a teljesség igénye nélkül ládamosó, rekeszmosó, alkatrészmosó, palackmosó, lehet forgóasztal szerű, lehet alagutas technológia stb.

Közös a mosókban, hogy maga a mosás csövekre valamilyen módon felszerelt fúvókákkal, szórófejekkel történik, amelyek a mosási erőt, hatékonyságot biztosítják. A fúvókákhoz, a közeg szállításához kell egy szivattyú, amely lehet centrifugál szivattyú vagy akár magas nyomású szivattyú, amennyiben a technológia magas nyomású. 
Szükséges egy tartály, ahonnan a szivattyú szív és ráfolyással előnyomást kap, illetve az is lehetséges, hogy az ebben a tartályban lévő közeg nem tiszta víz, hanem valamilyen oldószeres közeg, az oldószert pedig a tartályba egy adagolószivattyú adagolja be.
Az adagolás maga történhet pH-ra, vezetőképességre (vezkép) vagy csak egyszerűen megadhatjuk a szivattyúnak, hogy hány mg/l-t adagoljon be.
Az áramlás útjának egyengetéséhez szükségesek lehetnek szerelvények, mint pl. pillangószelep, golyóscsap, áramlásmérő, átfolyásfigyelő, nyomásmérő stb.
A mosáshoz szükséges valamilyen szállító mechanizmus, amely a mosandó tárgyat szállítja, pl. konvejor pálya. Az egész rendszerhez pedig szükséges valamilyen vezérlés, ami az egészet irányítja.
Nyilván itt különböző részek, komponensek összjátékáról van szó, hiszen mindig abból indulunk ki, hogy mennyi és milyen közeggel tudunk hatékonyan mosni, amihez fúvókát választunk, fúvóka kiosztást, szórástávolságot, fúvóka számot számítunk. A fúvókákhoz szükséges egy alkalmas szivattyú, amenyhez munkapontot kell számolni figyelembe véve a nyomás eséseket. A szivattyú és fúvóka közötti csőhöz átmérőt kell számolni, be kell tervezni a szerelvényeket.
A szivattyúhoz előnyomást, tartályt kell kalkulálni, gondoskodni kell (bizonyos típusok esetén) a szárazon futás védelemről. 
Látható, hogy komplett rendszerről beszélünk, amely alapos felmérést, vevői igényfeltárást, részletes és pontos számítást, kalkulációt, tervezést, majd kivitelezést igényel.
Vállaljuk meglévő mosóberendezések felújítását, optimalizálását, átnézését.