E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


menü
termekekTermékek

Pneumatikus rendszer felújítása

2021. május. 15.

Pneumatikus rendszer felújítása
Ezen projektünk tárgya egyik élelmiszeripari partnerünk konzervzáró gépe volt. Újbóli üzembe helyezés előtt szükségessé vált a gépen lévő munkahengerek cseréje és a pneumatikus vezérlés egyszerűsítése és felújítása. Az eredeti vezérlés működése a korábbi módosítások és foltozások után nem felelt meg az elvárásoknak, így ennek elemzése vagy másolása szóba sem jöhetett.
 
A feladat megoldása a következő lépésekből állt:
Korábbi működési mód megismerése
Az új működésre vonatkozó vevői elképzelések tisztázása és véglegesítése
Gép megbontása és a benne lévő munkahengerek beazonosítása
Munkahengerek környezetének és felfogatásának felmérése
Az új működésnek megfelelő út-lépés diagram elkészítése
Tervezés, kivitelezés, tesztelés és átadás
 
A szükséges funkciók és az út-lépés diagram összeállítása után átgondoltuk, hogy milyen logikai elemekre lesz szükség és ellenőriztük, hogy ezek beszerzési ideje bele fér-e a megadott időkeretbe. Miután minden alkatrészre megkaptuk a gyártói visszaigazolást, megkezdtük a vezérlés tervezését, melyben nagy segítségünkre volt FluidSim szoftverünk. Tervezés közben elengedhetetlen a kapcsolás többszöri tesztelése és minden nem kívánt szituáció kiküszöbölése mivel a későbbi módosítás csak hardveresen lehetséges. De tisztán pneumatikus vezérlések esetén akár az is könnyen előfordulhat, hogy egy súlyosabb hiba miatt csak jelentős többletköltségek árán lehet elérni a célt.
 
Az alkatrészek beérkezését követően műhelyünkben előszereltük és teszteltük a kapcsolást, majd a helyszíni munka következett. Első nekifutásra nem várt problémával szembesültünk, ugyanis az eredeti munkahengerek dugattyúrúdjain lévő menetek a szabványtól eltérőek voltak. Erről korábban a vevőnk sem tudott, így lehetőségünk sem lett volna informálódni az eltérésről. A helyszínen ilyen szintű módosítást nem tudtunk végrehajtani, így az új menetek kialakításának idejére felfüggesztettük a kivitelezést.
 
A következő alkalommal minden a tervek szerint alakult, mindegyik munkahengert sikerült kicserélni, felszereltünk egy kétkezes indítóblokkot és magát a vezérlőszekrényt is. Az első indítások alatt látszott, hogy a lépéssorrend megfelelő, de a pneumatikus időzítő működése bizonytalan volt. Rövid vizsgálódás után rájöttünk, hogy mi okozta a hibát. A szekrényen lévő kivágás túl szűkre lett szabva, így az időzítő oldala nagyon kis mértékben ugyan, de nyomott volt, emiatt a belső mechanikája nem működött megfelelően. Hasonló jelenséggel korábban nem találkoztunk még, de már tudjuk, hogy egy ilyen apróság is kritikus pont lehet egy gép megfelelő működésében. A kivágás bővítése után eltűnt a hibajelenség.
 
A másik, korábban nem ismertetett vevői igény az egyik munkahenger gyorsított mozgatása volt. A teszt alatt derült fény arra, hogy a gép ciklusidője túl nagy. Ezt a problémát gyorsleürítő szelepek beépítésével egyszerűen meg tudtuk oldani.
 
A projekt némi improvizáció és fejtörés után sikeresen zárult. Munkánk eredményeként vevőnk egy stabilan és jól működő berendezéssel vált gazdagabbá.