IBC tartálymosó állomás


 
A mosóberendezések másik olyan típusa, amely igen gyakran fordul elő, az IBC vagy más tartálymosó berendezés, legyen az alacsony- vagy magas nyomású.
Munkánk során nap mint nap találkozunk különböző műszaki megoldásokkal az élelmiszeriparban, vegyiparban, gyógyszeriparban, alkatrészgyártásban, ahol a gyártási folyamat sarkalatos pontja a megfelelő tisztítás. 
Szinte mindenki találkozott már standard IBC tartállyal. Kompakt sokrétű alkalmazhatósága miatt sok helyen használják különböző a gyártáshoz szükséges folyékony közegek, valamint vegyszerek tárolására. Az IBC tartályok kiürítés után újra tölthetők számos alkalommal, mindaddig amig fizikai állapotuk engedi az üzembiztos használatot. Sok esetben az újra töltését megelőzően tisztítani kell az IBC-k közeggel érintkező belső felületét, amelynek okai lehetnek:
 
- Tárolásból visszamaradó szennyeződés
- Idegen anyag megjelenése az IBC tartályban
- Tárolt közeg beszáradása
- Közegváltás
 
Sok esetben a tartályokat manuálisan, szórópisztollyal esetleg kézi magasnyomású mosókkal tisztítják. Ekkor fennáll a veszély, hogy a tisztítás nem elég alapos, ami később minőségügyi problémát okozhat, vagy hogy a munkavállaló olyan közeggel érintkezik a mosás során, ami káros egészségügyi szempontból, irritatív.
A mosási folyamat optimalizálása érdekében terveztük és alkottuk meg az IBC mosó állomásunkat, mely automatizált, gyors, alapos és megfelel a munkavédelmi előírásoknak.
 
Főbb alkotóelemei: 
- Horizontális centrifugál szivattyú (alacsony nyomású IBC mosó esetén)
- A közeg által hajtott 360 fokban szóró forgó mosófej
- Állomás vázszerkezet: szivattyú és vezérléstartó konzol, mosófejlándzsa tartó állványzat fixen telepített csövezéssel
- Vezérlés
 
A vezérlés állítható mosási ciklusidőt tesz lehetővé, a beállított program végeztével a szivattyút automatikusan lekapcsolja a mosás leáll.
 
IBC mosó állomás típusai:
- Alacsony nyomású (4-6 bar) IBC mosó berendezés
- Magas nyomású (80-100 bar) IBC mosó berendezés
 
Igény esetén oldószeres mosáshoz is tudunk szállítani ATEX tanúsított komponenseket, vázszerkezetre szerelve. (vezérlés nélkül)
Magas nyomású IBC mosó magas nyomású dugattyús szivattyúval van szerelve és hozzá magas nyomású forgó tartálymosó fej van beállítva.
A mosó állomást egyedi igények alapján is meg tudjuk tervezni, illetve le tudjuk gyártani, hogy alkalmas legyen egyéb tároló edények, hordók tisztítására is.