E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


webshop

A kosár üres

ures kosar
  1. Főoldal
  2. Fúvóka méretek
  3. Regisztráció
menü
termekekTermékek

2018. szeptember. 02.

Fúvóka méretek

Fúvóka méretek
A Monojet Kft. fúvóka termékpalettájában mintegy 24.000 különböző féle ipari precíziós fúvóka található. Ezek a fúvókák különbözőek szóráskép, szórásszög, térfogatáram, anyagminőség és csatlakozó méret tekintetében.
 
A Monojet Kft. a PNR ipari precíziós fúvókáit képviseli. A PNR egyike a világ vezető fúvóka gyártóinak. Az utóbbi időben egyre többet fejlesztenek az olasz gyártónál, azonban árban még így is a német és amerikai versenytárs mögött van, ugyanakkor minőségben nem marad el tőlük. Ez utóbbit bizonyítja, hogy olyan neves világcégek használnak PNR fúvókát, mint pl. az Andritz, DÜRR, Eisenmann, Sanofi Aventis Chinoin, Suzuki, Coca-Cola stb.
 
A fúvókák világában a fent felsorolt paraméterek segítenek eligazodni, de mindenek előtt az alkalmazás. 
 
A fúvóka méretét leginkább annak térfogatárama fejezi ki. A térfogatáram adott időegység alatt az adott felületen átáramló közeg térfogata. A fúvókáknál ezt l/min-ben fejezzük ki. A térfogatáramot mindig adott nyomáson értelmezzük és természetesen a kontinuitás elve miatt, ahogy nő a nyomás, úgy nő a térfogatáram is.
 
Nagyon fontos, hogy a nyomás a fúvóka bemenő csonkjánál értelmezendő, tehát az adott nyomást itt kell biztosítani, a szivattyút ennek megfelelően kell méretezni, a nyomáseséseket ennek megfelelően kell számítani.
 
A térfogatáram meghatározza egyben a fúvóka furat átmérőjét is, hiszen ez arányos a térfogatárammal. Azonban fontos megjegyezni, hogy ha két különböző márkát hasonlítunk össze, akkor nem feltétlenül csak azt kell nézni, hogy a furatméretek megegyeznek-e, ha azonos térfogatáramot szeretnénk. Ugyanis adott szórásképen belül más-más lehet a fúvóka belső kialakítása. Így ebből következően attól még, hogy pl. két különböző gyártó lapos sugár fúvókáján a furat átmérője nem egyezik meg, attól még a térfogatáram lehet azonos!
 
Furatátmérő alatt mindig a kimenő furat átmérőjét értjük!
 
A térfogatáram természetesen a fúvóka geometriai méretét is befolyásolja, így a csatlakozó csonk méretét. A fúvókák többségében menetesek, így a menet méret változik a térfogatáram mértékének megfelelően.
 
A korábbiakban írtunk a porlasztócsúcs hiba tünetei cikkünkben a fúvókák lehetséges hibáiról. Az egyik fő lehetséges hiba a furatátmérő tágulása, ezáltal a térfogatáram növekedése, szóráskép deformálódása és a nyomás csökkenése emiatt. 
 
A PNR termékpalettájában mindenféle méretű, szórásszögű fúvóka megtalálható, így az alkalmazások sokaságára tudunk megfelelő típusú és méretű fúvókát kiválasztani.
 
Kovács Marianna
Monojet Kft.