menü
termekekTermékek

A pneumatikus működtetésű membránszivattyúk előnyei a forgódugattyús szivattyúkkal szemben

2022. október. 05.

A pneumatikus működtetésű membránszivattyúk előnyei a forgódugattyús szivattyúkkal szemben

A pneumatikus működtetésű membránszivattyúk előnyei a forgódugattyús szivattyúkkal szemben

 

Pneumatikus membránszivattyúk

A pneumatikus membránszivattyúk (https://monojet-ipartechnika.hu/debem-pneumatikus-membranszivattyuk) térfogatkiszorításos szivattyúk, amelyek két kamrával rendelkeznek, amelyek megtelnek a szállítandó közeggel, amelyet a rugalmas membránok az alternáló mozgás következményeként kiszorítanak. A levegő elosztó táplálja a a levegő kamrákat a membránok mögött, ezáltal előidézve a membránok mozgását és a közeg kiszorítását.

A pneumatikus membránszivattyúk a szállítandó közegek széles spektrumára alkalmazhatók beleértve a viszkózus, abrazív és érzékeny közegeket is. A dupla membrános szivattyúk könnyen karbantarthatók és megbízható működésűek. A különböző és széles anyagválasztéknak köszönhetően ideális megoldást jelentenek a robbanásveszélyes környezetekben (ATEX) is.

 

A forgódugattyús szivattyúkról

A forgódugattyús szivattyúkban a kialakított kamra két „piskóta” alakú forgó rotort tartalmaznak, amelyek szinkronban forognak egymással párhuzamos tengelyeken. A „piskóták” forgása támogatja a folyadék előrenyomásás, előremozdítását a szívó oldal felé, amely által egy folyamatos áramlás alakul ki. A forgódugattyús szivattyúk széles körben alkalmazottak, beleértve a csomagolást és papíripart, a vegyi ipart, az élelmiszer- és üdítőipart és a gyógyszeripart.

 

A pneumatikus szivattyúk előnyei a forgódugattyús szivattyúkkal szemben:

  • önfelszívó kapacitás: a pneumatikus membránszivattyúk képesek önfelszívó módban működni, miközben a forgódugattyús szivattyúk ilyen jellegű képessége erősen limitált
  • energia optimalizálás és leállás az áramlás megszűnése esetén: a pneumatikus membránszivattyúk kis energiát használnak fel, miközben az áramlás nullára csökken, majd újra indul. A forgódugattyús szivattyúk visszacsapó szelep alkalmazását igénylik.
  • kopóalkatrészek kisebb kopása: a levegő működtetésű membrán szivattyúkban az egyedüli kopó alkatrészek a közeggel érintkező részek. A piskóta szivattyúkban sok forgó alkatrész van, amelyek a közeggel érintkeznek, amely által nő a megrongálódás és kopás esélye.
  • szilárd szemcsék a közegben: a levegő működtetésű membrán szivattyúk kiválóan kezelik az olyan közegeket, amelyekben szilárd szemcsék vannak, ahol a szilárd szemcsék mérete megegyezhet akár a bemenő csonk méretével. Ezzel szemben a piskóta szivattyúk esetében limitált ennek a szilád szemcsék kezelésének lehetősége.
  • abrazív közegek: a pneumatikus membránszivattyúk, köszönhetően a speciális szerkezeti anyagoknak és szerkezeti kialakításnak, képesek kezelni az agresszív és abrazív közegeket. A forgódugattyús szivattyúk esetében ez a lehetőség egyáltalán nem garantált.

A Monojet Kft. többféle szivattyút forgalmaz mind működési elv, mind pedig gyártók tekintetében. Bővebb információért tekintse meg termékpalettánkat vagy kérje szakembereink segítségét:

https://monojet-ipartechnika.hu/szivattyuk