menü
termekekTermékek

Adagolórendszerek

2023. január. 17.

Adagolórendszerek

Adagolórendszerek

 

Előkezelő sorokon, illetve különböző folyadékok, közegek (akár savas bázisú vagy lúgalapú vegyszerek) alkalmazásánál lehetőség van automata kontrollerek beépítésére és beavatkozó elemekre.

Ezek a rendszerek vagy pH, vagy vezetőképesség mérésén alapulnak.

 

1)

pH lehet: elektróda (anyagminősége nagyon fontos hiszen ez érintkezik a vegyszerrel!)

  1. Fluorid álló (ezek döntően műanyag elektródák)
  2. Hagyományos üveg elektródák( 3 mol-os KCl töltettel)

Ezért fontos a pontos vegyszer megnevezés és annak összetétele, hőmérséklete, hogy az adott alkalmazásnak megfelelő elektródát tudjuk kiválasztani a megfelelő anyagminőséggel.

pH alapú vezérlés esetében, mintavételezés – mérés - - bevatkozás a sorrend.

A rendszer felépítése mindig vegyszer adagoló szivattyúval történik, tehát azt a vegyszert adagolja a tartályba, ami éppen benne van lásd. 1.ábra. Addig adagol a szivattyú, amíg el nem éri a beállított értéket / pH-t.

1. ábra

 

2)

Vezetőképesség: vezetőképesség mérés esetében meghatározzuk a folyadék elektromos vezetőképességét. Minél alacsonyabb ez az érték, annál kevesebb szennyező anyag van a vízben.

Előkezelő sorok esetében lehet vizes és vegyszeres tartályok vezképjét (vezetőképességét) mérni. A vizes tartályok esetében egy mágnesszelepet nyit a műszer, ha beállított érték fölé megy a mért érték, tehát addig frissít „jó vízzel” (ION mentes vagy RO-s vízzel), amíg el nem éri a beállított értéket. (lsd.: 2. ábra)

2. ábra

 

Vagy vegyszerrel is beállíthatjuk a vezetőképességet. Itt a folyamat ugyanaz, csak azzal a saját vegyszerrel, ami a tartályban van, kell beállítani és itt a vegyszer adagolószivattyúk a beavatkozó elemek (Tekintse meg szivattyú palettánkat: https://monojet-ipartechnika.hu/szivattyuk). Ha a vegyszer kétkomponensű, akkor is van lehetőség, itt arányosan adagolja %-ban! lsd.: 3. ábra

3. ábra

 

Vezetőképesség mérése történhet induktív vagy konduktív elektródákkal. Az ábra egy induktív mérésen alapuló elektródával van szerelve

 

4. ábra

A 4-es ábrán egy konduktív elektródával szerelt panel látható.

Tehát ezután a kis ismertető után már csak az a kérdés, hogy, melyik táblákra van szükségünk?