E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


menü
termekekTermékek

Anyagbizonylatok

2019. január. 20.

Anyagbizonylatok
A jelen blog bejegyzés az anyagbizonylatok témakörével foglalkozik. Igaz csak érintőlegesen, de szeretnénk, ha a kedves olvasó nagyjából képet kapna, hogy a fúvókákhoz milyen anyagbizonylatokat lehet kérni.
 
Az EN 10204 szerint az alábbi bizonylatokat különböztetjük meg:
 
1-es anyagbizonylat nincs. Általánosságban elmondható, hogy az anyagbizonylatok ára a számok növekedésével nő.
 
2.1 – a bizonylat abból áll, hogy a gyártó vagy a képviselet igazolja, hogy az általa gyártott (képviselt) termék megfelel a funkciójának, műszaki specifikációnak, az adatlapon szereplő értékeknek. (fúvóka esetében pl. szórásszög, térfogatáram, csatlakozás stb.)
Ez a bizonylat azonban nem azt jelenti, hogy a terméket egyenként megvizsgálták, mérték stb. Ez azt jelenti, hogy az adott fúvóka általában megfelel a követelményeknek. Ettől persze előfordulhat, hogy 100 db-ból 1 db hibás és mi pont azt fogjuk a kezünkbe. Tehát itt nem arról van szó, hogy mind a 100 leszállítandó fúvókát egyenként kézbe veszik és megvizsgálják.
 
2.2 – itt a fenti megfelelőségi bizonylathoz jegyzőkönyv is jár. Ez azonban még mindig nem jár együtt a termék darabonkénti vizsgálatával.
 
A 2-es bizonylatok alkalmazása általában tömegáruk vagy szériatermékek gyártásánál, szállításánál szokásos. Pl. CNC gépen programmal legyártott standard fúvókák esetében.
 
3.1 – általában a gyártóvállalat minőségellenőrző részlege állítja ki. Ez a bizonylat az anyagra vonatkozik, általában rozsdamentes termékekhez szokták kérni, adni. Olyan anyagra jellemző adatok szerepelnek rajta, mint pl. a folyáshatár, szakítószilárdság, szakadási nyúlás, keménység (Brinell, Vickers vagy Rockwell szerint), felületkezelés, hőkezelés stb.
 
3.2 – ugyanaz, mint a 3.1, de szakértői műbizonylat, azaz független külső szakértői szervezet, pl. TÜV állítja ki.
 
A 2-es bizonylatok ingyenesek, míg a 3-mas bizonylatokért a megrendelőnek fizetnie kell, illetve rendelés előtt előre szükséges a bizonylati igényt jelezni!
 
Gondoljuk csak el, hogy különben a már egyszer leszállított terméket hogyan foghatná akár a gyártó minőségügyi részlege vagy egy külső független szakértői szervezet a kezébe és hogyan vizsgálhatná meg és vethetné össze a gyári, katalógus értékekkel? Sehogyan. Emiatt kérjük mi és általában mindenki, hogy a 3.1-es és 3.2-es bizonylat igényeket előre kérjük jelezni.
 
Kovács Marianna
Monojet Kft.