E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


menü
termekekTermékek

Boroshordók használattól tisztításig

2022. április. 22.

Boroshordók használattól tisztításig

Bár a szüret még messze van, nem szeretnénk megfeledkezni borkedvelő olvasóinkról, így ez a cikk most nekik szól. Fehér, Vörös, Rosé, mindenkinek megvan a saját ízlése. A különböző borok különböző típusú szőlőből készülnek és feldolgozási folyamataik is jelentősen eltérnek. Természetesen alkalom adtán ezen italokat mi sem vetjük meg, viszont túlbuzgó mérnökeinknek nem csak a fogyasztás jut eszükbe a szó hallatán, így a cikk végén egy általunk tervezett mosóállomás bemutatásáról is szó lesz, viszont először térjünk rá a lényegre, így a témában kevésbé jártasak számára tömören összefoglaltuk a jelenleg is forgalomban lévő borok feldolgozásának eljárásait.

Mivel a magyar nagy borfogyasztó hírében áll, így a boriparra jellemzően a feldolgozást követően viszonylag hamar (3-6 hónap) elérünk a palackozási fázisig.  Ezen fázist megelőzően az érlelési folyamatokat boroshordók helyett ma már egyes eljárási folyamatok során rozsdaálló acéltartályokban tárolják és érlelik, hogy megakadályozzák az oxidációt. Ezt az eljárást reduktív eljárásnak nevezik. Reduktív módon dolgozzák fel Magyarországon az északi borokat, viszont a déli borfeldolgozásra még máig jellemző a fahordóban való érlelés.

Fahordóban érlelik azon szőlőféléket, melyek alapvetően szegényebbek az elsődleges illat és zamatanyagokban. Ezt a hiányt érleléssel, oxidációval tudják elérni a hazai feldolgozóüzemek. E célból a borokat fahordókban tárolják, mert az acéltartállyal ellentétben a farostok szövetein keresztül a bor folyamatosan levegőhöz, oxigénhez jut, ami segíti az oxidációt. Ezen folyamat során alakulnak ki a másodlagos illat és zamatanyagok. Oxidációs folyamat során a bor érlelése akár 1-3 évig is eltarthat. Fahordóban érlelt borokra jellemző, hogy magas cukortartalmú mustból készülnek, így magasabb marad a cukortartalmuk, testesek, nehezek, gyakran édesek a ki nem erjedt gyümölcscukor miatt.

A két módszert szokták együtt is alkalmazni, ebben az esetben az elsődleges zamatanyagok  kinyerése céljából a szőlő feldolgozása először reduktívan történik, majd a másodlagos buké kialakítása végett fahordóban érlelik a borokat.                                                           Tehát elmondható, hogy boroshordók felhasználása a mai modern technológia mellett is releváns és működőképes.    

Most, hogy ismertettük a borgyártás alapvető csínját-bínját, térjünk rá a bor palackozását követő eljárásokra. Mivel a hordókat (reméljük) a gyártó kívánja újból és újból felhasználni, így elengedhetetlen egy utóeljárás, mely során a hordókat a gyártó valamely eljárással tisztítsa, hogy újra készen álljanak a bevetésre és ellássák az éjszakai életet viszonylag olcsón elérhető bódító nedűvel.                                                                                      Természetesen be lehet állítani XY-t is a gyártósor mellé, hogy egy slaggal (vagy jobb esetben egy magasnyomású pisztollyal) kívül, belül letisztítsa egyesével a hordókat majd a munkafolyamat végeztével boldogan, bár félve levigye azokat újra az érlelőbe, ugyanis kitudja mennyire lettek azok maradéktalanul kitakarítva.

Ipari körülmények mellett viszont már kifizetődőbb az emberi munkafolyamatok kiváltása, egy az erre a célra tervezett géppel, amivel jelentős idő, energia és pénz spórolható.

Hordómosó berendezés

Cégünk 2013 óta foglalkozik tisztítóberendezésekkel. IBC tartálymosó állomásunk kialakítását a megrendelő igénye szerint bármely szállító, tárolótartály tisztítására át tudjuk tervezni. Így természetesen hordómosó állomás tervezését, szállítását és összeállítását is vállaljuk, hogy kielégítsük a magyar szőlőfeldolgozóüzemek igényeit.     

Hordótisztítás alapkövetelménye, az alapos 360°-os tisztítási kép, mely egy megfelelően megválasztott mosófej segítségével könnyedén elérhető. Ezen célra a CIP A2LSE48 cikkszámú mosófej megfelelő kialakításúnak bizonyult termékpalettánkról, melynek teljesítménye 48l/min 3 bar alapnyomáson. A folyadékellátásért egy NM32/26 típusú szivattyú gondoskodik, mely megfelelően ellátja a folyamatot. A tömítések és a szivattyúház természetesen a lúgos közegnek megfelelően van kiválasztva. 

       

A mosás 1. ciklusa a lúgos mosófolyadékkal kezdődik. Amint a lúgos mosás befejeződött, leállítjuk a ciklust. A mosóberendezésen található 2 pár hordó forgatását segítő görgő is, melyeket nagy segítségünkre vannak a tisztítási folyamat végén, ugyanis ezen görgők segítségével a hordóban 

felgyülemlett folyadék könnyedén kiönthető. A hordó visszagörgetésével a fej újbóli behelyezésével elindítjuk a 2. öblítő ciklust, mely során ioncserélt víz segítségével a belső teret megfelelően tisztítjuk.           A rendszer része egy biztonsági szenzor, mely figyeli, ha a mosófejet felemeljük a hordóból, ekkor a nyomásérzékelő jelet ad és leállítja a szivattyú működését, ezzel megakadályozva, hogy a lúgos közeg szétszóródjon a környezetben.               

Az 1. és 2. ciklus egy elektromos váltószelep segítségével kapcsoljuk, így nem szükséges a két IBC tartályhoz két külön szivattyú, mellyel jelentős költséget spórolhatunk meg.

 

Azon boriparok számára, melyek egyben palackozóüzemként is működnek,légkésekkel is tudjuk segíteni a címkézési folyamatot. Légkéseink segítségével az üvegek mosási ciklusa után megmaradt folyadék könnyedén eltávolítható, így a címkézési folyamat felgyorsítható.

 

 

VNP max 8 bár nyomású sűrített levegős légkés

                                                                                                                                               

Természetesen azon olvasóink, akik csak fogyasztás céllal tartanak otthon fa/boroshordókat, a kertislagos tisztítás is kielégítő megoldás lehet, viszont ha már ipari szinten végzi a család felével a hátsókertben, akkor talán nekik is érdemes lehet elgondolkodni egy ilyen berendezésen.

 

 

 

 

 

Források:

monojet-ipartechnika.hu

lovaszvin.hu

vinopedia.hu