E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


menü
termekekTermékek

Csigaszivattyú telepítése

2021. június. 01.

Csigaszivattyú telepítése
Csapatunk egyik legutóbbi munkája egy csigaszivattyú telepítése volt. Vevőnk rendszerében már üzemelt egy ilyen szivattyú, de a folyamatos termelés nem tette lehetővé a karbantartását. Ennek természetesen meg is lett a következménye. A szivattyú álló részének kopása a szállítási teljesítmény csökkenéséhez vezetett, így hamar bebizonyosodott, hogy megoldás kell a problémára. A már meglévő eszköz alapvetően alkalmas volt a feladata ellátására, így a legkézenfekvőbb megoldás egy másik, azonos paraméterekkel rendelkező „bypass” szivattyú beépítése volt.
 
Hasonló esetekben a biztonság kedvéért érdemes megvizsgálni, hogy mik az üzemi körülmények, a hibajelenségek, és milyen tényezők vezethettek a meghibásodáshoz. Ezzel garantálhatjuk, hogy biztosan az igényeknek és az igénybevételeknek megfelelő szivattyú kerül alkalmazásra. 
 
Jelen esetben a közegünk nagy viszkozitású, szilárd anyagot is tartalmazó vizes festék volt. Az ilyen feladatokra a csigaszivattyú ideális választás.
 
A csigaszivattyúkról általánosságban a következők mondhatók el:
kompakt felépítésűek
alacsony és nagy viszkozitású közegek esetén is alkalmazhatók
lágyabb szilárd anyagok szállítására is megfelelők
nagy a szívóteljesítményük
alacsony a karbantartási igényük
szállítási teljesítményük a fordulatszám változtatásával befolyásolható, amennyiben a rájuk szerelt villanymotor alkalmas frekvenciaváltós működtetésre
 
A feladatra egy fix, 310 f/min fordulatszámú, de frekvenciaváltóval szerelhető szivattyút választottunk 8,5 m3/h szállítási teljesítménnyel és 2 bar üzemi nyomással.
 
A projekt része volt egy szivattyútartó konzol tervezése és gyártása, valamint a bekötéshez szükséges elemek és csövek kiválasztása és beszerzése. Szerelőink a telepítést egy munkanap alatt elvégezték, majd a PVC-ragasztó száradása után letesztelték a berendezés működését. Minden az tervek szerint alakult, a munka eredményeként a régi szivattyú a termelés akadályozása nélkül eltávolítható a rendszerből.