menü
termekekTermékek

Higiénikus szivattyúk

2023. január. 25.

Higiénikus szivattyúk

Higiénikus szivattyúk: milyen szivattyúk ezek a típusok és mire lehet alkalmazni őket?

 

Amikor higiénikus szivattyúkról beszélünk, akkor olyan ipari szektorokra gondolunk, ahol higiéniai és egészségügyi követelményeknek kell megfelelni. Ezekben a szektorokban a tisztasági faktor egy kritikus tényező, amit a legnagyobb gondossággal kell tekintbe venni, hogy megóvjuk a gyártási folyamatokat, a környezetet és a dolgozók egészségét.

Emiatt az élelmiszeriparban, a vegyiparban és a gyógyszariparban tevékenykedő gyártók olyan eszközökkel, berendezésekkel kell, hogy felszerelve legyenek, amelyek megfelelnek a kötelező higiéniai előírásoknak.

 

Mik azok a higiéniai szivattyúk?

A higiénikus szivattyúk speciális szivattyúk, amelyek olyan mechanikailag polírozott anyagokból készülnek (pl. AISI 316L), amelyek biztosítják az állandó higiénikus viszonyokat és mentesek olyan helyektől, ahol a szennyeződés megtapadhat vagy felhalmozódhat. A higiénikus szivattyúk képesek magas és alacsony viszkozitásiú közegek szállítására minimális nyíró erő fellépése mellett, miközben biztosítják a termék megfelelőséget a különböző egészségügyi szabványoknak – MODA, FDA és 3A – megfelelően.

 

Mik a higiénikus szivattyúk előnyei?

 

A higiénikus szivattyúk előnyei lehetővé teszik a biztonságos és megbízható működést a legkritikusabb gyártó szektorokban is. A fő előnyök a következők:

 • Mechanikailag polírozott anyagok: biztosítják az állandó tisztaságot, tisztíthatóságot, lehetővé teszik a közeg áramlását úgy, hogy közben nem rakódik le és halmozódik fel a szennyeződés az adott kritikus pontokon és megfelel a különböző egészségügyi előíráknak, szabályoknak.
 • Sokoldalú alkalmazhatóság: ezen szivattyúk kialakítása lehetővé teszi az alkalmazhatáságát olyan iparágakban, mint az élelmiszeripar, vegyipar, gyógyszeripar stb.
 • Könnyű karbantarthatóság: az egyedi kialakítás lehetővé teszi az egyszerű karbantarthatóságot. Pl. A Debem higiéniai szivattyúi olyan szabadalommal védett pneumatikus központi elosztóval vannak szerelve, amely magas teljesítményt eredményez csökkentett levegő fogyasztás mellett és a karbantartást is könnyebbé teszi.
 • Biztonság a közegek szállításában: a szivattyúk alkalmasak sokféle közeg szállítására. Az egyedi excentrikus szelep, amellyel a Debem a higiénikus kialakítású szivattyúit szereli, lehetővé teszi a szuszpenziós közegek továbbítását is.
 • Higiéniai szabályoknak való megfelelés: FDA, 3A, MOCA
 • Alkalmas a tisztítási eljárásokhoz: a szivattyúk gyors leeresztő, kiürítő rendszerel vannak elátva, amely lehetővé teszi a CIP folyamatok alkalmazását (https://monojet-ipartechnika.hu/tartalymosas)

Mik a higiéniai szivattyúk alkalmazási folyamatai?

 

A higiéniai szivattyúkat alkalmazások széles sorához lehet választani. A fő alkalmazási folyamatok a következők:

 • Félkész termékek és hozzávalók, összetevők kezelése, szállítása az élelmiszeriparban, mint pl. Koncentrátumok, krémek, olajok, édességek, pürék, szószok, szárított gyümölcsök stb.
 • Szállítás, szűrés, tisztítás és folyadékok szivattyúzása az üdítőiparban (koncentrátumok, szirupok, dzsúszok, pépek, víz stb.)
 • Komponensek és félkész termékek szállítása, pl. hús maradványok, vese, szárnyak, húspép stb.
 • Folyadékok szállítása a kozmetikai szektorban, mint pl. koncicionálók, krémek, szappanok, fokrémek, testápolók stb.
 • Gyógyszeripari közegek, pl. alkoholok, só oldatok, kollagén, zselatinok, plazma stb.

 

A Debem (https://monojet-ipartechnika.hu/debem-pneumatikus-membranszivattyuk)  a termékpalettájával széles körű lehetőséget kínál higiéniai dupla membrános pneumatikus működtetésű szivattyúk szállítására, amely magában foglalja az Aisiboxer sorozatot és termékvonalat, amely elsősorban az élelmiszeripar és üdítőipari szektor számára lett kifejlesztve.

 

A Saniboxer elsősorban a gyógyszeripar és a kozmetikai szektor számára készült, míg az Aisiflow sorozat egy speciális szeleppel van szerelve, amely az élelmiszaripari gyártók számára jó választás.

 

Kérje szakembereink segítségét a szivattyú kiválasztás (https://monojet-ipartechnika.hu/szivattyuk) során, örömmel állunk rendelkezésére!