E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


menü
termekekTermékek

Keretmosó gép tervezése és kivitelezése

2021. április. 14.

Keretmosó gép tervezése és kivitelezése

Váratlanul érkezett cégünkhöz egy sürgős megkeresés, miszerint egyik partnerünknek egy „keretmosó gépre” lenne szüksége, melyet három hét múlva már használni szeretne. Mondanunk sem kell, első hallásra igencsak extrém elvárásnak tűnt a dolog, de megszerveztük a helyszíni felmérést és megbeszélést, ami alkalmával körvonalazódott, hogy mik az igények és a körülmények.

 

Mosási feladatok esetén a legfontosabb kiinduló adatok, amiket mindenképp fel kell mérni a tervezés megkezdése előtt:

 

  • vevői elvárások a gép működését és hatékonyságát illetően
  • tisztítandó tárgy alakja és méretei
  • szennyeződés minősége és mértéke
  • rendelkezésre álló tápforrások és szennyvízelvezetési lehetőségek
  • a gép számára rendelkezésre álló hely
  • a gép üzemi körülményei

 

A felmérést követően kollégáinkkal elvégeztük a koncepcióképzést, amely során a legmeghatározóbb dolog a megfelelő fúvóka és mosófejkiosztás volt. Általában ezek adják egy mosóberendezés magját, mely köré felépíthető maga a gép. A kiosztásokat és a szórásképeket minden esetben megtervezzük 3D-s környezetben, így rögtön láthatóvá válnak az árnyékolások és az esetleges módosítások szükségessége is.

 

A koncepcióterv vevői elfogadását követően egyeztettünk partnereinkkel kapacitásaikat illetően, és összeállítottunk egy ütemtervet, melyet követve biztosnak láttuk, hogy határidő előtt pár nappal üzemképes lesz a gép. A koncepciótervek alapján megkezdtük a készre tervezést és az anyagbeszerzést. 

 

Ebbe a berendezésbe összesen 60 darab 90°-os szórásszögű telekúp fúvóka és 4 darab mosófej került beépítésre, melyek megtáplálását 2 darab centrifugál szivattyúval biztosítottuk. Annak érdekében, hogy ne legyen szükség viszonylag nagy szivattyú alkalmazására, 4 körre osztottuk a berendezés víz-rendszerét és ezeket PLC-vezérléssel a kívánt sorrendben üzemeltettük.

 

Az idő rövidsége miatt a tervezést az anyagok beérkezéséhez és a kivitelezés egyes lépéseihez igazítva végeztük. A lépések szoros összehangolása nem egyszerű feladat, de erre mindenképpen szükség volt a cél eléréséhez. A műhelyben végzett munka és az előszerelések után következett a berendezés helyszíni összeállítása valamint a vezérlés felszerelése és a programozás.

 

Az első indítást nagy izgalommal vártuk, mert korábban nem volt lehetőségünk tesztelni, de az alapos tervezésnek és a kiváló kivitelezésnek köszönhetően minden az elvártak szerint, megfelelően működött. Vevőnk már több mint egy éve elégedetten használja a berendezést.