E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


menü
termekekTermékek

Mosóberendezés optimalizálás

2021. november. 16.

Mosóberendezés optimalizálás

Egyik élelmiszeripari termékeket gyártó partnerünk egy mosóberendezés optimalizálásával keresett meg minket. A vágóhídra érkező szárnyasok kalodákban utaznak, melyeket tisztán, fertőtlenítve kell visszajuttatni. Az előbb említett mosóberendezés felelős a kalodák tisztításáért. Ügyfelünk nem volt megelégedve a mosás hatékonyságával, ezért többféle fejlesztést végzünk el a berendezésen.

A rendszer 4 szekcióból áll. Egy sima vizes mosás, utána vegyszeres mosás, majd ismét öblítés, végül pedig fertőtlenítés. Ezek közül az első öblítéses részt újítjuk fel és fejlesztjük tovább.

A szekcióban 4 db 5/4”-os fúvókakoszorú van felszerelve, melyeket teljesen újra építünk. Kollégánk megtervezte az ideális fúvókakiosztást, mely alapján legyártjuk a kereteket. Lapossugár  és kanalas fúvókákkal  oldjuk meg a mosási feladatot.

A keretre felhegesztett karmantyúk és fúvókák közé állítható hollanderes gömbcsuklókat építünk be, hogy minden fúvóka az ideális irányba szórjon, legyen mozgatható, de fixálható is egyben. A szállító kalodák tolltól, vértől és ürüléktől szennyezettek. Jelen állapotban ezen szennyeződések közül több átjut a szűrőn keresztül és eltömíti a rendszerben lévő fúvókákat. A probléma megoldása érdekében a mechanikai perforált lemezes előszűrés mellett egy teljesen rozsdamentes duplex szűrőt építünk be a nyomóágba. Ez a szűrő már teljesen leszűri azon szennyeződéseket, melyek a fúvókák eldugulását okozhatják.

A jelenleg használt szivattyút is újra, nagyobb teljesítményűre cseréljük.

A mostani rendszert ellátó pumpa maximális emelési magassága 20 méter, ez azonban kevés, mivel ezek a fúvókák 3,5-4 bar között dolgoznak hatékonyan. Az új szivattyú munkaponton leadott teljesítményével már ideális lesz a fúvókák működése.

Nyitott járókerekes szivattyút választottunk a feladatra, hogy az esetlegesen bejutó szennyeződések ne okozhassanak problémát. A berendezés szívó és nyomóvezetékei is átalakításra kerülnek, valamint egyéb szerkezeti javításokat is el fogunk végezni a gépen. Partnerünk kérésére a berendezés vezérlésébe is bele fogunk nyúlni.

A szivattyú indítását ás a vezetőlánc mozgását hangoljuk össze, hogy mire a kaloda a fúvókakoszorú alá ér, addigra felépüljön a megfelelő nyomás a rendszerben. Jelenlegi megoldásban a mosás végeztével manuális rásegítés szükséges a kívánt eredmény elérése érdekében, fejlesztésünkkel ezt a munkaerőt és munkaidőt szeretnénk megspórolni.