Pneumatikus rendszerek karbantartása


 
Mint minden ipari berendezés, a pneumatikus rendszerek és rendszerelemek is karbantartást igényelnek. A karbantartás elmaradása vagy annak hiányossága súlyos mértékben ronthatja akár az egyes gépek, akár teljes gyártósorok hatékonyságát, de a gyártott termékek minőségére is nagy hatással lehet. Ezek költségvonzata több egyéb tényezőtől is függ, de általánosságban elmondható, hogy az ilyen hibákból fakadó veszteségek megelőzése minden esetben ajánlott.
 
Emiatt az időszakos és tervezett karbantartások mellett érdemes figyelemmel kísérni a gépek és gyártósorok működését, termelékenységét, valamint a gyártott termékek minőségét. Ha a megszokottól eltérő, rendellenes dolgot tapasztalunk, célszerű feltárni a hiba okát és minél előbb kezelni azt.
 
Karbantartás szükségességét a következő jelenségek mutathatják:
- Megnövekedett levegőfogyasztás
- Csökkenő légnyomás
- Hallható/nem hallható szivárgás
- Megkeményedett, töredező pneumatikus csövezés
- Változó sebességű, akadozó, bizonytalan pneumatikus mozgások
- Szoruló munkahenger, lineáris egység
- Karcok vagy kopásból eredő nyomok a munkahenger dugattyúrúdján
 
Ezeken kívül természetesen más hibajelenségekkel is találkozhatunk, melyek felderítése és orvoslása komolyabb szakmai felkészültséget igényel. Bármilyen problémáról is legyen szó vállaljuk a hibák feltárását és elhárítását a legegyszerűbb gépektől kezdve a legnagyobb gyártósorokig egyaránt.
A felmérések alkalmával elemezzük a berendezések kapcsolási rajzait, aktuális állapotát, listát készítünk az észlelt hibákról, majd árajánlatot készítünk és javaslatot teszünk a javítást illetően. Cégünk az Olaszországban működő Vesta gyártó kizárólagos képviselője hazánkban, de a vevői igényekhez igazodva márkafüggetlen szolgáltatást nyújtunk.