E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


menü
termekekTermékek

Szivattyú és szűrőrendszer csere

2021. május. 03.

Szivattyú és szűrőrendszer csere

Egyik legutóbbi projektünk egy takarmánykeverő üzem olajadagoló rendszerének módosítása volt. Megrendelőnk a takarmányhoz kevert olajat glicerinre szerette volna cserélni, emiatt a már meglévő centrifugál szivattyúkat fogaskerék szivattyúra kellett cserélnünk. Szivattyúválasztás előtt pontosan fel kell mérni az adott feladatot, mert a hibás választás könnyen működésképtelen megoldáshoz vezethet.

 

Szivattyúválasztáshoz szükséges főbb adatok:

  • Közeg viszkozitása, hőmérséklete, pH értéke
  • Bejövő nyomás
  • Bejövő térfogatáram
  • Szükséges kimenő térfogatáram
  • Szükséges kimenő nyomás

 

A szivattyú típusának megváltoztatását legfőképp a glicerin habosodási tulajdonsága tette indokolttá. Centrifugál szivattyúk e közeg szállítására nem alkalmazhatók. A habképződés egyenetlen térfogatáramot és nyomást eredményez, így az eredeti szivattyúkkal bizonytalan minőségű termék keletkezett volna a keverési folyamat végén. Ezzel szemben a fogaskerék szivattyú tökéletes választás kenőképes közegek esetén, a megfelelő szűrőkkel kombinálva. Ebbe a rendszerbe szivattyúnként 1-1 darab 75 µm szűrési finomságú, polipropilén szűrőt építettünk be, rozsdamentes acél szűrőházzal. A szivattyúk szállítási teljesítménye 6,6 m3/h, ehhez a glicerinben lévő szennyeződések miatt egy-egy 12 m3/h áteresztésű szűrőt választottunk. A szűrők „túlméretezésével” elkerülhető a gyakori szűrőcsere szükségessége.

 

A rendszer vezérlése a szivattyúk tengelyén lévő forgó jeladóból számolja a továbbított közeg mennyiségét. Mivel a kezelőfelületen tömegadatokkal állíthatók össze az egyes receptek, egy kisebb programmódosításra is szükség volt, így küszöbölhettük ki a két közeg fajsúlyának különbségéből eredő pontatlanságokat.

 

A tesztüzemet követő pozitív visszajelzések alapján elmondható, hogy a feladat sikeresen teljesült.