Facebook
Ajánlatkérés
Főoldal Híreink Az élelmiszer-szivattyúk öt fő jellemzője

2024. május. 29.

Az élelmiszer-szivattyúk öt fő jellemzője


A magas higiéniai szabványok betartása az élelmiszer- és italgyártó ágazatokban a legfontosabb prioritássá vált. A higiénikus feldolgozás és a higiéniai feltételek betartásának célja az összes olyan szennyeződési kockázat minimalizálása, amely károsíthatja az egész gyártási folyamatot. A végtermék vagy a gyártási folyamathoz hozzájáruló félkész termékek szennyeződéséből eredő bármilyen kár háromféle problémát okozhat:


1. a termelési folyamat hatékonyságának csökkenése: bármilyen termékszennyezés leállást okozhat, ami negatívan befolyásolja a hatékonyságot és a termelékenységet és jelentős többlet költséget okoz


2. környezeti és biztonsági problémák: a termék szennyeződése környezeti vagy egészségügyi problémákat okozhat a gyártási folyamatban foglalkoztatott munkavállalók számára.


3. gazdasági veszteségek: a termelési oldalon jelentkező hatékonysági hiányosságok, a környezet vagy a munkavállalók károsodása megnövekedett költségekhez és jelentős bevételkieséshez vezet.


A megelőzés magas szintű felügyeletének fenntartása érdekében az élelmiszer- és italipar szereplőinek olyan berendezéseket kell alkalmazniuk, amelyek megfelelőek és összhangban vannak az iparág szabályozási követelményeivel.




Az élelmiszer-szivattyúk alapvető jellemzői


Ebben a cikkben felsoroljuk azt az öt alapvető jellemzőt, amellyel egy élelmiszeripari szivattyúnak (https://monojet-ipartechnika.hu/elelmiszeripar) rendelkeznie kell ahhoz, hogy megfelelő hatékonysági és biztonsági feltételeket biztosítson az élelmiszer-előállítási folyamaton belül.


1. Megfelel az FDA, a MOCA, a 3A élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak

Az FDA, MOCA vagy 3A szabályozási előírások szerinti követelményeknek való megfelelés feltételezi az élelmiszerekkel és italokkal való érintkezésre alkalmas anyagok használatát. Ebben az esetben a Debem által használt olyan anyagok, mint a mechanikusan polírozott AISI 316L saválló acél vagy az élelmiszeripari PTFE a legjobb megoldás a szennyeződési kockázatok csökkentésére, ugyanakkor az élelmiszeripari szivattyú jó élettartamának biztosítására.


2. Szivárgásérzékelő rendszerek megléte

A folyadékszivárgás kockázatának elkerülése érdekében az élelmiszeripari szivattyúknak megfelelő szivárgásérzékelő rendszerrel kell rendelkezniük. Ebben az esetben a Debem pneumatikus membránszivattyú modelljei (https://monojet-ipartechnika.hu/debem-pneumatikus-membranszivattyuk) speciális optikai érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek képesek érzékelni a membránok esetleges megrepedését, és automatikusan leállítják a szivattyú működését.


3. Képesség szilárd elemek jelenlétében lévő folyadékok kezelésére

Az élelmiszer-feldolgozásban nagyon gyakran találkozunk azzal, hogy a feldolgozási hulladékot át kell szállítani vagy el kell távolítani, amely gyakran szilárd vagy szilárd szemcséket tartalmaz, akár nagyméretűeket is. Ebben az esetben elengedhetetlenné válik, hogy olyan szivattyúval rendelkezzen a gyár, amely képes a lebegő szilárd anyagokat tartalmazó folyadékok szállítására. A Debem élelmiszeripari szivattyúk speciális excentrikus golyósszelepekkel szerelhetők fel, amelyek lehetővé teszik a folyadékban lévő terjedelmes, nagy méretű, alakos szilárd anyagok áthaladását. A Debem pneumatikus működtetésű élelmiszeripari szivattyúmodellek széles választékában speciális kuplungszelepekkel ellátott szivattyúk is találhatók, amelyek akár 45 mm átmérőjű lebegő szilárd anyagokat tartalmazó folyadékok kezelésére is alkalmasak.


4. Könnyű karbantartási menedzsment

A karbantartási és javítási munkák minimalizálása érdekében az élelmiszer-szivattyúkat egyszerű és hatékony módon kell megtervezni, kevés alkatrészből álló mechanizmusokkal. Az élelmiszer-előállító üzemek zavartalan működése érdekében a Debem pneumatikus membránszivattyúk koaxiális elakadásgátló cserélővel vannak felszerelve, egy speciális, szabadalmaztatott technológiával, amely még a legkritikusabb körülmények között is optimális teljesítményt és alacsony energiafogyasztást képes biztosítani. Az elakadásgátló exchanger elhanyagolható számú alkatrészből épül fel, biztosítva a karbantartási és javítási műveletek egyszerűségét.


5. Alkalmasság a mosási és fertőtlenítési lépések támogatására

Az élelmiszeripari membránszivattyúknak képesnek kell lenniük az ipari gyártási szabványok által megkövetelt tisztítási és fertőtlenítési műveletek elvégzésére. Ezért a Debem membrán szivattyúk speciális gyors ürítési rendszerrel vannak felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy a szívókamrákban lévő folyadék kiürüljön a szivattyúból. A szivattyú így mentes lesz a belső szennyeződésektől és készen áll az átöblítésre és fertőtlenítésre.


A Debem kínálata az élelmiszer- és üdítőipar számára

A Debem, az élelmiszer-, kozmetikai- és gyógyszeripar számára készült szivattyúrendszerek vezető gyártója képes támogatni az ipari élelmiszeripari folyamatokat, miközben biztosítja a legszigorúbb élelmiszeripari előírások betartását. Bármilyen információs vagy kereskedelmi igény esetén kérjük, forduljon értékesítési csapatunkhoz, akik támogatni fogják az alkalmazási ágazat sajátos igényeihez legmegfelelőbb szivattyúzási technológia kiválasztásában.


Bármilyen kérdéssel forduljon hozzánk bizalommal:


kapcsolat@monojet.hu


Korábbi cikkeink kapcsolódó témákban:


https://monojet-ipartechnika.hu/szivattyuk-az-elelmiszer-feldolgozo-uzemek-szamara


https://monojet-ipartechnika.hu/szivattyuk-elelmiszeripari-uzemek-szamara-a-levego-mukodtetesu-dupla-membranos-szivattyuk-innovacioja


https://monojet-ipartechnika.hu/szivattyuk-a-tejipar-szamara


https://monojet-ipartechnika.hu/a-debem-higienikus-szivattyucsalad-alkalmazasi-teruletei