Facebook
Ajánlatkérés
Főoldal Híreink Szivattyúk élelmiszeripari üzemek számára: a levegő működtetésű dupla membrános szivattyúk innovációja

2023. szeptember. 20.

Szivattyúk élelmiszeripari üzemek számára: a levegő működtetésű dupla membrános szivattyúk innovációja


Az élelmiszeripar a modern ipar egyik alappillére, hatékonysága és biztonsága pedig létfontosságú. Ebben az összefüggésben a szivattyúk (https://monojet-ipartechnika.hu/szivattyuk) döntő szerepet játszanak. Az élelmiszeripari szivattyúkat széles körben használják folyékony és félfolyékony anyagok átvitelére, keverésére és adagolására a feldolgozási és termelési alkalmazásokban. Ezek a szivattyúk élelmiszerekkel való érintkezésre alkalmas anyagokból készülnek, és sima felületekkel rendelkeznek, hogy megakadályozzák az élelmiszerekkel való szennyeződést és a baktériumok elszaporodását.


A dupla membrános pneumatikus szivattyúk (https://monojet-ipartechnika.hu/debem-pneumatikus-membranszivattyuk) különösen hatékony megoldásként jelennek meg ezen a területen. Ez a szivattyútípus számos előnnyel rendelkezik, amelyek ideálisak az élelmiszeripari alkalmazásokhoz. Először is, a különböző viszkozitású folyadékok kezelésére való képességük rendkívül sokoldalúvá teszi őket. Továbbá kifinomult felépítésüknek köszönhetően képesek a szennyeződések elkerülésére, ezáltal biztosítva a szigorú higiéniai előírások betartását. Ezenfelül példás hatékonyságuk és megbízhatóságuk hozzájárul az állásidő és a karbantartási kiadások csökkentéséhez, amelyek alapvető tényezők egy olyan iparágban, ahol az árrés optimalizálása és a páratlan minőség fenntartása elengedhetetlen.


Mi is pontosan a dupla membrános szivattyú:


A levegővel működő kettős membránszivattyú (AODD) egy speciális szivattyú, amely sűrített levegőt használ hajtóerőként. A sűrített levegőt egy pneumatikus disztribútoron keresztül a két membrán egyikéhez vezetik, ami összenyomja azt, és a terméket az ürítőnyíláson keresztül kilöki. Ezzel egyidejűleg a másik membrán, amely a cserélő tengelyéhez csatlakozik, vákuumot hoz létre, amely folyadékot szív be. A löket befejeztével a pneumatikus cserélő a sűrített levegőt a másik membránra irányítja, így a ciklus megfordul. Ez a váltakozó működés biztosítja a folyadék egyenletes és szabályozott áramlását.

A levegő működtetésű membránszivattyúk számos előnyt kínálnak az élelmiszeriparban:

Higiénikusak és könnyen tisztíthatók: Olyan anyagokból készülnek, amelyek különösen alkalmasak az élelmiszerekkel való érintkezésre, mint például a mechanikusan polírozott acél.

Viszkózus folyadékok kezelése: Különböző viszkozitású folyadékok szivattyúzására alkalmasak, így számos alkalmazáshoz, például gyümölcslevek, szószok és tejtermékek továbbítására alkalmasak.

Alacsony karbantartási igény: Robusztus felépítésük és tömítések vagy mozgó mechanikus alkatrészek nélküli működésük csökkenti a karbantartási igényt.

Összefoglalva, a membránszivattyúk sokoldalúságuk, higiéniájuk és alacsony karbantartási költségeik miatt hatékony és megbízható megoldást jelentenek az élelmiszeripar számos alkalmazásához.



Elelmiszeripari üzemeknek


Élelmiszeripari alkalmazások


Az élelmiszeripari szivattyúk rendkívül sokoldalúak, és az élelmiszeriparban számos alkalmazási területet találnak. Ez a hatékonyságuknak, megbízhatóságuknak és a különböző viszkozitású folyadékok kezelésére való képességüknek köszönhető.


Folyékony és viszkózus összetevők szállítására szolgáló szivattyúk

Az élelmiszer-feldolgozó szivattyúk egyik fő alkalmazási területe a folyékony és viszkózus összetevők, például: étolajok, étkezési szirupok, ételmelasz, szószok, zöldségpürék, zselék, szárított gyümölcsök és élelmiszerkoncentrátumok továbbítása. A membránszivattyúk rendkívül sokoldalúan alkalmazhatók a különböző viszkozitású folyadékok kezelésében, a sűrű, viszkózus krémektől a legfolyékonyabb olajokig. Ezáltal ideálisak az élelmiszeripari alkalmazások széles skálájához.


Hordó- és tartályátemelő szivattyúk

Az AODD szivattyúk különösen hatékonyak a tartályok (például hordók és tartályok) kiürítésében, ahol fontos a szennyeződés minimalizálása és a termékbiztonság biztosítása. A

kettős membránszivattyúk ideálisak erre az alkalmazásra, mivel precíz termékátadásra használhatók, és biztosítják, hogy a hordók tartalma maradék nélkül, maradék nélkül, teljesen átkerüljön. Ezenkívül az élelmiszeripari szivattyúkat úgy tervezték, hogy könnyen tisztíthatók legyenek, ami különösen fontos, ha élelmiszeripari termékekkel dolgozunk. Ez biztosítja, hogy nem halmozódnak fel maradékok, amelyek baktériumok elszaporodásához vagy a termék szennyeződéséhez vezethetnek.


A Debem szivattyúkról korábban már írtunk, a cikkeket itt elolvashatja:

Szivattyúk a tejipar számára: https://monojet-ipartechnika.hu/szivattyuk-a-tejipar-szamara

Pneumatikus membránszivattyú árának értékelése: https://monojet-ipartechnika.hu/hogyan-ertekeljuk-helyesen-az-adott-pneumatikus-membranszivattyu-arat

Debem savszivattyúk: https://monojet-ipartechnika.hu/debem-savszivattyuk