menü
termekekTermékek

Forgóátvezetők alkalmazási területei

2023. július. 31.

Forgóátvezetők alkalmazási területei

 

A forgóátvezetők (forgóátvezetések, forgócsatlakozók, tömítőfejek) a forgó géprészekhez csatlakozva átveszik annak forgó mozgását, miközben a szükséges közeget (hűtő, fűtő, levegő, hidraulika olaj) átvezetik.

 

A forgóátvezetők (https://monojet-ipartechnika.hu/forgoatvezetesek-forgocsatlakozok) lehetnek egy- vagy két utas fejek, illetve többcsatornás forgóátvezetők is.

 

Ha egy utas forgóátvezetőről beszélünk, akkor a forgó géprész (pl. henger) egyik oldalán bevezeti, majd a másik oldalán kivezeti a közeget. Ha két utas fejről beszélünk, akkor pedig csak a forgó géprész egyik oldalán van forgóátvezető és itt bevezeti és ki is vezeti a közeget.

 

Ha három utas forgóátvezetőről beszélünk, akkor a „3. út” egy vákuumszelep, amelyet gőz közeg esetén alkalmaznak, itt engedi ki a gőzt a fej.

 

A forgóátvezetések lehetnek menetes rotorral rendelkezők (bal vagy jobb) vagy pedig karimás rotorral rendelkezők. Nyilván standard állapotban a forgátvezető szembe forog a forgó géprésszel, hengerrel, hogy ne tekeredjen le. Ha egy utas fejről beszélünk, akkor az egyik oldalon baj menetes, a másik oldalon pedig jobb menetes fej van felszerelve.

 

Jellemző kopóalkatrésze a csúszógyűrű tömítés, amely felújítás során cserélendő. Ennek anyaga lehet grafit/szén vagy pedig a kopásálló SiC/SiC páros.

 

A Monojet Kft. vállalja forgóátvezetők márkafüggetlen felújítását! (https://monojet-ipartechnika.hu/forgocsatlakozok-forgoatvezetok-javitasa)

 

Erről korábban itt írtunk blog bejegyzésünkben:

https://monojet-ipartechnika.hu/felujitasi-szolgaltatasaink

https://monojet-ipartechnika.hu/forgocsatlakozok

 

Az alkalmazott közegek a következők lehetnek:

Fűtővíz, hűtővíz, hőközlő olaj, hidraulika olaj, levegő, gőz

 

Jellemző alkalmazások:

Textilipari gépek, fóliagyártás, csőgyártás, linóleum, műpadló gyártása, parkettagyártás, műanyag zsákok gyártása, folpack gyártás, gumigyárak, extrúderek, fröccsgépek, papíripar, etikett címke gyártása, hullámkarton gyártása, műbél gyártása, palackozó üzemek, PET palack gyártás, nyomdagépek, flexo gépek stb.