E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


webshop

A kosár üres

ures kosar
 1. Főoldal
 2. Fúvóka méretezés
 3. Általános szerződési feltételek
menü
termekekTermékek

2018. november. 25.

Fúvóka méretezés
A Monojet Kft. a PNR precíziós ipari fúvókákat képviseli. A PNR a világ vezető fúvókagyártóinak egyike, palettájában mintegy 24.000 féle különböző fúvókatípus található.
 
 
 
A fúvókákat a következő fő csoportokba soroljuk:
 • nyomáselven működő (hidraulikus) fúvókák
 • segédlevegővel történő porlasztás
 • tartálymosó CIP fejek
 
Nyomáselven működő fúvókák típusai:
 • Kúppalást fúvókák (axiális és tangenciális)
 • telekúp fúvókák (axiális és tangenciális)
 • lapos sugár fúvókák
 • tűsugár fúvókák
 
Segédlevegővel történő porlasztás esetén:
 • kétutas és háromutas fúvókák
 • belső keverésű és külső keverésű fúvókák
 
CIP tartálymosó fejek:
 • statikus fix gömbök
 • forgó tartálymosó fejek
 
A méretezés első lépése az adott alkalmazás azonosítása. pl. mosás, szárítás, tartálymosás, párásítás, hűtés stb. Ennél a pontnál leginkább a tapasztalat dominál, hogy melyik alkalmazásnál milyen fúvókát célszerű használni. De egy adott alkalmazáson belül is nagy szerepe van a tapasztalatnak, pl. mosás esetén nem mindegy, hogy áll a célpont vagy mozgásban van, áztató mosás vagy impakt nagy erejű mosás szükséges.
 
Az alkalmazás, vele együtt a szóba jöhet fúvóka típus, típusok azonosítása után követezik a fúvóka tényleges méretének kiválasztása. Amennyiben van szivattyú már a rendszerben, így nem kérdés, hogy a szivattyú munkapontját kell alapul venni és ahhoz kell méretezni figyelembe véve a keletkező nyomáseséseket.
 
Amennyiben nincs még szivattyú a rendszerben, úgy azt kell alapul venni, hogy az adott feladathoz mekkora közeg mennyiség szükséges és az összes fúvókára számítva mekkora szivattyút kell telepíteni a rendszerbe. A szivattyú általában egy ráfolyásos centrifugál szivattyú az esetek többségében.
 
Amennyiben nem tiszta vizes mosásról van szó, úgy vegyszert kell a közegbe adatolni, amelyet egy adagoló szivattyúval lehet megvalósítani.
 
A fúvókák számát persze befolyásolja a célpont, amit pl. mosni kell. (A fúvókák száma pedig befolyásolja az össztérfogatáramot, vele együtt a szivattyú szállítási teljesítményét.)
 
A fúvókák számát pl. mosás esetén úgy számoljuk ki, hogy figyelembe vesszük a technológia szempontjából szükséges mosó közeg mennyiségét és a mosás jellegét. Amennyiben pl. minél erősebb sugár kell, úgy a szórásszöget koncentráljuk, kisebbre vesszük.
 
Nagyon fontos, hogy a fúvókákat lapos sugár fúvókák és telekúp fúvókák esetén egymással 25-33%-os átfedésbe szükséges helyezni. Persze a beépítési magasság is befolyásolja, hogy az adott szórásszögű fúvóka mekkora területet fed be.
 
Így belátható, hogy körültekintő számítások kellenek a pontos fúvóka mennyiség és méret kiválasztásához.
 
A Monojet Kft. több mosóberendezést alakított már át, optimalizált, újított fel. Nagy tapasztalatunk van a fúvókák kiválasztásában, a rendszer tervezésében, méretezésében, beleértve a fúvókákat, szivattyút, csövezést, szerelvényeket. Vállaljuk termékeink kapcsán a tervezést, kivitelezést, szerelést is!
 
Kovács Marianna
Monojet Kft.