E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


menü
termekekTermékek

Magasnyomású szivattyú hibái

2019. január. 13.

Magasnyomású szivattyú hibái
A Monojet Kft. a Speck és a CAT szivattyúkat értékesíti azokra a területekre, ahol magas nyomás szükséges. 
 
 
 
 
A CAT és Speck szivattyút magas nyomású triplex (három dugattyús), térfogatkiszorítás elvén működő szivattyúk. A dugattyúk kerámiából készülnek a nagy kopásállóság elérése érdekében. A dugattyúk alternáló mozgás révén szorítják ki a térfogatot. Mivel dugattyús szivattyúkról van szó, a szivattyúk jelleggörbéje egy függőleges egyenes, azaz az adott térfogatáramot, szállítási teljesítményt bármely nyomáson képesek kiszorítani, szállítani.
 
Ezeket a szivattyúkat a Monojet Kft. szállítja szabad tengelyvéggel, szivattyú-motor egységként és aggregátként is. 
 
Szabad tengelyvég azt jelenti, hogy a szivattyút motor és egyéb tartozékok nélkül szállítjuk.
 
A szivattyú-motor egység azt jelenti, hogy a szivattyú és a motor tengelyét egy tengelykapcsoló köti összeg, pl. rugalmas tengelykapcsoló, szíjhajtás stb.
 
A szivattyú aggregát pedig azt jelenti, hogy a szivattyút motorral és tartozékokkal együtt szállítjuk, mint pulzáció csillapító, biztonsági szelep, by-pass szelep, nyomásmérő óra stb.
 
A szivattyú-motor egység és a szivattyú aggregát alapkeretre szerelve is szállítható, ennek mérete típusonként és összeállításonként változik.
 
Fontos, hogy amikor szabad tengelyvéggel kérjük a szivattyút, akkor elegendő a típusszám megadása, ez pontosan beazonosítja a típust.
 
Azonban amennyiben szivattyú-motor egységről vagy aggregátról beszélünk, akkor nagyon fontos az alábbi kérdések tisztázása is:
  • a szivattyú alkalmazásának minél pontosabb leírása
  • közeg típusa, hőmérséklete
  • van-e a közegben oldószer és / vagy szilárd szemcse
  • maximális nyomás és szállítási teljesítmény
  • folyamatos vagy szakaszos üzem
  • szeretnék-e frekvenciaváltóval vezérelni a szivattyút
 
A magas nyomású szivattyú tipikus hibája lehet, amennyiben a felhasználó nem biztosít elegendő vagy megfelelő előnyomást a szivattyú üzemeltetéséhez. Általában elmondható hogy p=0,5…3 bar előnyomás szükséges. Amennyiben nincs meg a megfelelő előnyomás, úgy a szivattyú kavitálni fog, amely annak gyors kopásához és elhasználódásához vezet. 
 
Az előnyomást többféleképpen tudjuk biztosítani:
 
Másik meghibásodási ok lehet, amennyiben a közeg nem szűrt és a közegben lévő abrazív szemcsék tönkre teszik a dugattyúkat, így az nem szorít ki elegendő térfogatáramot és a szivattyú hatékonysága lecsökken.
 
Nagyon fontos, hogy a hajtómű olajat a gépkönyvben leírt üzemórák szerint cseréljük, ezzel is megóvva a szivattyút.
 
Évente ajánlott a szelepek és a tömítések felülvizsgálata és az esetleges cseréje. A dugattyús szivattyúkban három horizontális és három vertikális szelep található, amelyeket belső kulcsnyílású csavar tart a helyén.
 
Fontos továbbá, hogy ha frekvenciaváltóval vezéreljük a szivattyúkat, akkor a frekvencia ne menjen 50 Hz alá, máskülönben kiegészítő hűtés alkalmazása válik szükségessé.
 
A magas nyomású szivattyúk mint a Speck és a CAT hosszú évekig használhatók problémamentesen és hibamentesen a megfelelő felhasználási feltételek biztosítása mellett.
 
Kovács Marianna
Monojet Ipartechnika Kft.