E-mail:
Jelszó:Elfelejtette a jelszavát?


webshop

A kosár üres

ures kosar
 1. Főoldal
 2. Porlasztó tisztítás házilag
 3. Webáruház
menü
termekekTermékek

2018. november. 19.

Porlasztó tisztítás házilag
A Monojet Kft. a PNR fúvókákat képviseli Magyarországon kizárólagosan, míg testvér cége a Spraylab Central-Europe Hungary Kft. a Közép-Kelet európai régióban teszi ugyanezt.
 
 
 
A PNR ipari precíziós fúvókák gyártója, az ipar széles területén, számos iparágban jelen van, a világ legnagyobb fúvóka gyártóinak egyike. Fúvókáit többféle alkalmazási és felhasználási területre értékesíti, ezek közül néhány példa:
 • ipari mosóberendezésekhez
 • ipari tartálymosáshoz és öblítéshez
 • párásításhoz, porlasztáshoz
 • kenési feladatokhoz
 • hűtéshez
 • tűzvédelmi célokra
 • nagynyomású mosókba
 • káros gázok megkötésére, gázok mosására
 • felülettisztításra, előkezelésre, felület előkészítésre
 • lefúvatásra, szárításra
 • levegőfüggöny létrehozására stb.
 
A többféle fúvóka alkalmazási terület megköveteli a sokféle fúvóka típus meglétét, értékesítését gyártói oldalról. A PNR termékpalettájában mintegy 24.000 féle különböző fúvóka található. Az alkalmazástechnikus és tanácsadó feladata ezen palettából az adott alkalmazáshoz a leginkább megfelelő fúvókát kiválasztani.
 
Az egyes fúvókák különbözhetnek kialakítás és szerkezeti felépítés szempontjából is. Emiatt különböző feltételeknek kell érvényesülniük a fúvóka beépítésekor, pl. szűrés vagy akár a szerelvények terén is.
 
Az egyes fúvóka típusok eltömődhetnek, különösen akkor, ha a szűrés nem megfelelő vagy nincs is egyáltalán. Ilyenkor a fúvókát a felhasználók általában „házilag” saját maguk tisztítják. 
 
Nézzünk néhány példát a tisztítás szükségességére és módszerére!
 
Telekúp fúvóka
A telekúp fúvókák hajlamosak az eltömődésre, mivel a fúvóka testben egy ún. perdítő elem leszűkíti a szabad keresztmetszetet. Emiatt megfelelő szűrés szükséges (a legszűkebb keresztmetszet 1/3 részére kell szűrni) az eltömődés elkerülésére. Ha megtörtént a baj, akkor a leggyakoribb, hogy tűvel szurkálják ki a kimenő furaton, amely azonban nem szerencsés megoldás, mert a kimenő furatot deformálja és ezáltal a szórásképet is deformálja, instabillá teszi, nő az átáramló folyadékmennyiség és csökken a nyomás
A helyes megoldás: egyes típusokat szét lehet szedni és ki lehet tisztítani, majd ismét össze lehet szerelni
Ahol a szétszedés nem lehetséges, a helyes megoldás a vegyszeres átmosás, átöblítés vagy akár az adott gépen magas nyomást kell ráengedni a fúvókákra, úgy, hogy a csővégi zárókupakokat eltávolítottuk azon a csöveken, ahol a fúvókák elhelyezkednek.
 
Lapos sugár fúvóka
Amennyiben a lapos sugár fúvókákat festőüzemek előkezelőjében használják, úgy a bevált és alkalmazott megoldás a savazás. Ezek műanyag fúvókák, így a tisztításra használt savaknak ellenállnak. Beáztatják a fúvókákat egy éjszakára, másnap pedig ismét visszateszik őket.
Amennyiben fém lapos sugár fúvókákról beszélünk és a fúvóka nem szétszedhető, úgy a helyes megoldás ugyanaz, mint fentebb a telekúp fúvókáknál leírtuk. A fém lapos sugár fúvókáknál ez annál inkább is lehetséges, mert általában ipari mosóberendezések szórókoszorúin, szórókeretein helyezkednek el.
 
Pneumatikus fúvóka
A pneumatikus fúvókák szétszedhetők és tisztíthatók, majd a tisztítás után összeszerelhetők. Illetve szállítható hozzájuk tisztítótű, amelynek segítségével a kimenő furatból a tű ki tudja lökni a benne ragadt szilárd szemcsét.
 
Tangenciális fúvókák
Mindegyik PNR tangenciális fúvóka szétszedhető, majd újra összeszerelhető, így könnyen tisztítható.
 
Szigorúan szűrés javasolt, mert kis térfogatáramot szállít, így könnyen eltömődik. Ha már eltömődött tisztítása nehéz, leginkább a savazás segíthet.
 
A fúvókáknál (ahogy a szivattyúk estében is!) nagyon fontos a szűrés megléte és a megfelelő szűrési finomság kiválasztása. A Monojet Kft. ebben is segítséget nyújt partnerei, vevői számára, ahogy komplett rendszer tervezésében, telepítésében és szerelésében, felújításában is!
 
Kovács Marianna
Monojet Kft.