menü
termekekTermékek

Megfelelő szivattyút a megfelelő helyre

2022. november. 16.

Megfelelő szivattyút a megfelelő helyre

Az ipari szivattyútechnikában nagyon sokféle alkalmazásra sokféle szivattyút lehet találni, sokszor nehéz kiigazodni az útvesztőben, hogy adott feladatra melyik is a megfelelő szivattyú.

Megpróbálunk a rövid összefoglaló útmutatást adni, hogy milyen feladatokra milyen szivattyúk jöhetnek szóba.

 

Pneumatikus működtetésű membránszivattyú

Ezzel a típusú szivattyúval gyakorlatilag szinte mindenféle közeg szivattyúzható, legyen az vízbázisú (savas vagy lúgos), szilárd szemcsét tartalmazó, viszkózusabb anyag, de akár élelmiszeriparban puding vagy fűszeres keverék is. Ez a szivattyú fel tud szívni, de akár a közegben elhelyezkedve is tud üzemelni, sőt a csonk orientációkat is tudjuk változtatni.

Előnye, hogy viszonylat alacsony a bekerülési értéke, hátránya viszont, hogy levegővel működik, aminek bizony ára van. (Főleg, ha elszivárog, lásd erről szóló cikkünket: https://monojet-ipartechnika.hu/rezsicsokkentesha-szivarog-a-levego)

Ez a szivattyú alapvetően ATEX Zóna 2/22-es kivitelű, de Zóna 1/21 kivitelben is szállítható, amennyiben konduktív (vezetőképes) kivitelű.

https://monojet-ipartechnika.hu/debem-pneumatikus-membranszivattyuk

 

Centrifugális szivattyú

Az egyik leginkább elterjedt szivattyú, a legtöbbet ezzel lehet találkozni a legkülönbözőbb alkalmazásokra. Mégis vízre vagy vízbázisú közegre ajánljuk leginkább. Ha nyitott járókerekes, akkor nem önfelszívó (ilyenkor ráfolyást, azaz hidrosztatikai nyomást kell biztosítani, a szívócsonkban közegben kell állnia), zárt járókerékkel önfelszívó, többségében nem szárazonfutó szivattyúról beszélünk. Amennyiben tengelytömítéses a kivitel, úgy gondoskodni kell a szárazonfutás védelemről, amennyiben mágneses tengelykapcsolós a szivattyú, úgy kiviteltől függően hosszabb-rövidebb ideig szárazonfutás biztos lehet.

Létezik műanyag házas és fémházas, illetve horizontális és vertikális tengelyű kivitele is. Már ezen szivattyúkból is megtalálhatók a magas(abb) nyomásra alkalmas változatok, ilyenkor a szivattyú többfokozatú, legyen az vízszintes vagy függőleges tengelyű.

https://monojet-ipartechnika.hu/centrifugal-szivattyuk

 

Magas nyomású dugattyús szivattyú

Térfogatkiszorításos szivattyú, dugattyús kivitelben, ezáltal biztosítva azt, hogy adott térfogatáramot minden nyomáson kiszorítja, azaz „produkálja”. Jelleggörbéje egy függőleges egyenes.

Bárhol, ahol magas nyomás szükséges, pl. mosási folyamatok, autómosó, alkatrészmosó, fordított ozmózis, párásítás stb. alkalmas a magas nyomású dugattyús szivattyú.

 

Fontos, hogy üzemeltetéséhez előnyomás szükséges, azaz hidrosztatikai nyomás tartályból vagy pedig egy szivattyú (booster), ami az előnyomást biztosítja.

Fontos, hogy a közeget szűrjük, ezáltal megóvva a dugattyúkat és azok élettartamát meghosszabbítva. A közeg itt is vízbázisú, lehet benne mosószer, így a tömítéseket ennek megfelelően és a közeg hőmérsékletének megfelelően kell megválasztani (NBR, EPDM, Viton)

https://monojet-ipartechnika.hu/cat-es-speck-magas-nyomasu-szivattyuk

 

 

 

Hordószivattyú

Nagyon egyszerű szivattyú, egyszerű alkalmazásokra, mint pl. a közeg hordóból, IBC-ből, tartályból stb. történő átfejtése, átszivattyúzása, átemelése. A motor lehet 1-fázisú vagy pneumatikus működtetésű, illetve a szívószár is készülhet a közegnek megfelelően különböző anyagminőségekből (PP, PVDF, rozsdamentes stb.) és különböző hosszúsággal.

https://monojet-ipartechnika.hu/hordo-es-kontenerszivattyuk

 

Fogaskerékszivattyú

Kenőképes közeg szállítására alkalmas szivattyú, zsírok, olajok, melasz stb. szállítására és átfejtésére, sőt adagolására. Lehet külső vagy belső fogazású, öntvény vagy saválló anyagminőségű.

 

Tömlőszivattyú

Alapvetően magasabb viszkozitású anyagokra, szilárd szemcsét tartalmazó közegekre és olyan közegekre alkalmas, amelyeknél nagyon fontos a kíméletes szállítás. Ez utóbbi lehet pl. jégkrém, joghurt, csokoládé stb. Ennek a szivattyúnak a legnagyobb előnye, hogy egyetlen kopóalkatrésze a tömlő, amelynek cseréje igen egyszerű. Sőt, a tömlő az egyetlen olyan része a szivattyúnak, amely a közeggel érintkezik, semmilyen más mechanikai rész nem érinti a közeget. A tömlő helyes, közegnek megfelelő megválasztásával a szivattyú hosszú ideig üzemkész állapotban tartható.

https://monojet-ipartechnika.hu/tomloszivattyuk

 

Adagolószivattyú (membrános, dugattyús membrános)

Az adagolószivattyúkkal a közegben egy másik közeget adagolunk be (amelyet pl. el szeretnénk benne keverni), tehát ellennyomásba adagolunk, tolunk. Pontos és precíz adagolás valósítható meg velük és általuk, az adagolás vagy egy kézi tekerővel (kézi lökethossz állítási lehetőség) vagy pedig számítógép által vezérelve valósítható meg.

Sokféle anyagminőségben szállítható, sőt anyagminőség kombinációkban (membrán, szelep, szelepgolyó, szelepülék), amely a sokféle közegnek megfelel, hiszen beadagolandó közegek széles sorának kell megfelelni anyagminőségben.

https://monojet-ipartechnika.hu/adagoloszivattyuk

 

Csigaszivattyú

A csigaszivattyúk esetében egy nagy menetemelkedésű csiga alternáló mozgást végezve szállítja, tolja a közeget. A szivattyú térfogat kiszorításos, nem szárazonfutás biztos (védelemről gondoskodni szükséges), ugyanakkor kíméletes szállítást tesz lehetővé. A beömlő csonk felül van, tehát 12 óra állásban és a szivattyú a csiga irányába elölre nyom. Mindenféle nagy viszkozitású közeg, szilárd szemcsét tartalmazó közeg szállítható vele kíméletesen is. Kíméletesség szempontjából azonban a tömlőszivattyú jobb megoldás.

 

Forgódugattyús szivattyú

Térfogatkiszorításos szivattyú, saválló kivitelben készülnek, megbízható, magas hatékonyságú szivattyú. Tipikusan élelmiszeriparban, CIP folyamtokhoz, papíriparban, pépek szállítására és akár paszták, krémek, csokoládé szállítására is alkalmazzák őket.

 

Fenti típusokon túl természetesen még további más típusok is előfordulnak, mint pl. impeller (szárnykerekes) szivattyúk, szinusz szivattyúk, zagyszivattyúk, búvár szivattyúk stb.

 

Szivattyú technikában sokszor a tudomány mellett a tapasztalat döntő, mert tényleg ahány féle alkalmazás, annyi féle megoldás, nem beszélve az egyedi iparági és ipari körülményeket is figyelembe véve.

 

 

Azzal kapcsolatban már korábban írtunk, hogy mi szól egyik vagy éppen a másik szivattyú mellett:

https://monojet-ipartechnika.hu/a-pneumatikus-mukodtetesu-membranszivattyuk-elonyei-a-forgodugattyus-szivattyukkal-szemben

https://monojet-ipartechnika.hu/a-pneumatikus-mukodtetesu-membranszivattyuk-elonyei-a-fogaskerek-szivattyukkal-szemben

Kérje szakembereink segítségét, vegye igénybe szakértelmünket!

 

Szívesen segítünk szivattyúk kiválasztásában, telepítésében, villamos bekötésében és vállaljuk meglévő szivattyúinak márkafüggetlen felújítását is!

Szolgáltatásainkról bővebben itt olvashat: https://monojet-ipartechnika.hu/szolgaltatasok